Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Mennyi lesz a magtárban az aratás végén?

Populáris hír

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) távirati stílusban foglalta össze az aratás várható eredményét, melyből kiderül, hogy az árpa szépen hozza az elvárt mennyiséget, de a búzával lesznek gondok.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) távirati stílusban foglalta össze az aratás várható eredményét, melyből kiderül, hogy az árpa szépen hozza az elvárt mennyiséget, de a búzával lesznek gondok.


A kalászosok a hőségben gyorsan beérnek (Fotó: Barna Ferenc)

Péter, Pál napján megkezdődhetett az aratás

A Belügyminisztérium július 1.-től kihirdette a tartósan vízhiányos időszak kezdetét.

Tavasszal még az állományok 1-2 hetes elmaradottságával szembesülhettek a gazdák a határban, majd a legtöbb helyen megérkezett az aranyat érő eső. Azonban egy hónapja, mintha elvágták volna, azóta szinte egy csepp sem esett.

Olyan kitartó rekkenő hőség váltotta a csapadékot, hogy már júniusban sorra dőltek meg az országos melegrekordok, több helyen elértük a 40 fokos maximumot.

Az aratás az árpával kezdődik

Több térségben kifejezetten jó eredményekről számolnak be az árpa aratása kapcsán. Azokban a tavaszi vetésekben, ahol a májusi csapadék nem volt számottevő, ott az állományok rossz képet mutatnak.

A termőhelyi és környezeti sajátosságoknak megfelelően az őszi árpa hozamai tág intervallumok között mozognak, 4 és a 10 tonnát is hallani hektáronként.


Megkezdődött az aratás (Fotó: Barna Ferenc)

Hazánkban viszont inkább a búzára összpontosítanak

Ennek kapcsán a kép már korántsem olyan egyértelmű. A júniusi száraz idő miatt nemigen kell számítanunk a betegségek megjelenésére, de a gyorsan érkezett nagy hőség a termést már negatívan befolyásolhatta. A forróságban hamarabb lezárulhatott a tápanyagok beépülési folyamata és kényszerérés következhetett be.

A június végi MARS műholdas elemzés alapján Magyarországon 5,64 tonna búza várható hektáronként, de a hazai termelők többsége ezt az elmúlt hetek meleg időjárását tekintve elbizakodottnak tartja.


Kényszerérés indulhat be a növényeknél csapadék hiányában (Fotó: Barna Ferenc)

Mi történik közben a kukoricával?

A csapadákhiány itt is érezteti hatását, csavarodnak a levelei, vagyis furulyál a növény a melegben, ez pedig azt jelenti, hogy szenved a kukorica.

Bár a termésmennyiséget a júliusi és augusztusi csapadék még nagyban befolyásolhatja, egyelőre a növény vesztes helyzetből indul neki a júliusnak. Hogy elérjük-e a MARS riport által előre jelzett 8,29 tonna országos átlagot hektáronként – még korai lenne megjósolni. Azt azonban ki lehet mondani, hogy napról-napra kisebb rá az esély, ha nem változik az időjárás, és nem érkezik jelentős csapadék.


A kukorica szenved (Fotó: Barna Ferenc)

Nem kizárt, hogy a búza és a kukorica is komolyabb terméskiesést szenvedhet el ebben az évben.

 

Forrás: MOSZ, sajtóközlemény,mezohir.hu

 

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!