Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Biztonságban a strandokon

Hatósági hír

Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén ugyan a hegyek dominálnak, azonban az itt lakók is felkerekednek majd, és igényeiknek megfelelően megtalálják maguknak az enyhülést. Hírlevelünk első részében nekik szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy a „vizes” programok önfeledtsége során se szenvedjen csorbát a vagyonbiztonságuk.

Az idei hideg telet, mérsékelten meleg tavasz követte, úgy, hogy áprilisban még kiadós mennyiségű hó is hullott a Bakonyban. A júniussal azonban már beköszöntött a nyár, a Balaton is felmelegedett, így a napimádók várhatóan megszállják majd a strandjait. A Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén ugyan a hegyek dominálnak, azonban az itt lakók is felkerekednek majd, és igényeiknek megfelelően megtalálják maguknak az enyhülést. Hírlevelünk első részében nekik szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy a „vizes” programok önfeledtsége során se szenvedjen csorbát a vagyonbiztonságuk.

A strandolásra nem csak a megfelelő faktorszámú naptejjel érdemes készülni, hanem célszerű végiggondolni, hogy értékeink hol lesznek addig, amíg belefeledkezünk a nyár örömeibe. Az alábbi logikai lánc mentén tervezve nagy valószínűséggel elkerülhetjük az áldozattá válást.

  • Tájékozódjon előre a kiválasztott strand infrastruktúrájáról, rendelkezésre álló biztonsági szolgáltatásairól, ezek díjszabásáról, majd költségeit eszerint tervezze!
  • Az értékmegőrző igénybe vétele nem bosszantó többletkiadás, hanem a strandolás végén megtérülő okos befektetés.

  • Amennyiben lehetséges ne autóval közelítse meg a strandot! A vízparti parkolók jelentős vonzerőt gyakorolnak a gépkocsi-feltörőkre.

  • Ha nincs alternatívája az autó használatának, akkor arra törekedjen, hogy csak a strandoláshoz nélkülözhetetlen tárgyakat vigye magával, azaz a kiszállást követően se az utastér, se a csomagtér ne tartalmazzon értékeket!

  • A csomagtartó biztonságába vetett hit közkeletű tévedésen alapszik. Az elkövető azzal számol, hogy a strandolók jelentős hányada hátrahagy benne ruhával teli táskákat, értékes műszaki cikkeket és más „meglepetéseket” is, tehát annak ellenére ki fogja nyitni, hogy pontosan nem is tudja még, miben reménykedhet, mi talál majd benne. Ismeri azonban a strandolók többségének gondolkodásmódját, számol könnyelműségükkel.

  • Ne hagyja gépkocsija ablakait leeresztett állapotban! Ha a strandolást követően, beszállás előtt néhány percre valamennyi ajtót kinyitja, az utastér már elviselhető hőmérsékletre fog visszahűlni. Ez a kis „szertartás” jelentéktelen időveszteséget okoz, miközben megóvja járművét attól, hogy órákon át a tolvajoknak kiszolgáltatott állapotban várakozzon.

  • Ha közlekedési eszközként a kerékpárra esett választása, olyan strandot válasszon, ahol lehetősége lesz azt a kapun belül tárolni! A biciklit U-lakattal, vagy azzal egyenértékű lánccal rögzítse valamilyen stabil tereptárgyhoz! Amennyiben csomagos turista, „málházza le” drótszamarát, csomagjait pedig, vigye magával!

  • A vízparton ne rejtsen pénzt, iratokat, slusszkulcsot a törölköző alá! Ez az első hely ugyanis, ahol a tolvaj keresni fogja.

  • A slusszkulcs a leginkább védendő érték, mert megszerzésével több millió forintot érő autóját lophatják el Öntől.

  • Az is vakmerő megoldás, ha a strandoló teli sporttáskát vagy hátizsákot hagy magára, miközben ő a tóban fürdik. E tárgyakat a ráterített törölköző sem teszi láthatatlanná.

  • Az órának, ékszereknek sem a cipő orrában van a helye! Ezeket célszerű eleve otthon hagyni.

  • Csak akkor vállalkozzon magányos strandolásra, ha nincs Önnél kockáztatható érték vagy azokat biztonságosan elzárta!
  • Csoportos fürdőzés esetén több turnusban menjenek úszni! Felváltva mindig maradjon valaki a törölközőknél!

  • Amennyiben nyitvatartási időn kívül, esetleg éjszaka megy be a strandra, tapasztalhatja, a személyzet már hazament és a tömeg is eloszlott már. Teljes magányra azonban mégsem számíthat, mások is tartózkodhatnak a közelében. A sötétség leple alatt pedig, a táskáját is könnyebb elemelni. Ilyenkor is vigyázzon rá!

​​​​​​​A kép illusztráció!

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!