Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Összekötő Leader Civil-Kikötő

Populáris hír

Hivatkozás

“A közösség összeköt!”

Hogyan tovább fiatalok?

 

Térségünk fiatalokkal foglalkozó egyesületeit, intézményeit, civil szervezeteit szeretnénk az elkövetkező időszakban megszólítani, megismerni és közös gondolkodásra hívni. Célunk, hogy újra személyessé tegyük a gyermekek, diákok, ifjú felnőttek kapcsolatait, egymáshoz való kötődését. Mára már számtalan szakember jutott el a felismeréshez és beszél is arról, hogy az internet elterjedésével az emberek a személyes kapcsolattartás – találkozás, beszélgetés, közös élmények szerzése – helyett előszeretettel választják a számítógépen, telefonon internet által megvalósítható kommunikációt, társas érintkezést. Az írásbeli, vagy szóbeli, akár képi megjelenéssel is társított kapcsolattartás olyan mértékben váltotta fel a személyes érintkezést, hogy az már az emberek elszigetelődéséhez vezetett. A magányossá vált lélek pedig sebezhető és hajlamos a befelé fordulásra. Ettől az elmagányosodástól szeretnénk megkímélni a Kelet-Balatoni és Bakonyi Térségben élő mintegy 8000 fiatalt, akik a 2020-as világjárvány idején még pluszban egy nagy nehézséggel is szembekerültek, amikor az iskolai életet többször is átterelték a nem személyes, azaz online világba.

A Küngösön működő Talentum Diákközpont Egyesület a tehetséggondozást, az ifjúság tartalmas szabadidő-eltöltésének segítését tűzte ki célul. Mindenki tehetséges valamiben. Valaki tudja magáról és valaki előtt még rejtve van, hogy mi is az ő útja és adottsága. Hányszor mondjuk mi, kevésbé fiatalok, hogy milyen jó lett volna, ha gyermekkorunkban tudjuk, hogy önbizalommal és törekvéssel bármit el lehet érni az életben. Bár sosem késő elkezdeni, azért sokkal jobb, ha időben felhívjuk gyermekeink figyelmét arra, hogy a bennük lévő tehetségnek teret kell adni és ki kell bontakoztatni. Na de hogyan is? Ehhez kellenek a szakemberek, a lelkes segítők, akik ismerik és értik a fiatalok világát és gondolkodásmódját.

Felismertük, hogy a térségünkben működő magas színvonalú oktatási-nevelési intézmények tevékenysége mellett szükség van az iskolán kívüli tevékenységeket is biztosítani az ifjúság számára. Mert a legegyszerűbb, de legveszélyesebb szórakozási mód manapság a számítógépes játék, a sorozatnézés és a közösségi internetes felületeken történő sokszor értelmetlen és bántó aktivitás, irogatás, adok-kapok tevékenység. Ehelyett kínálunk egy sor közösségépítő, önfejlesztő, tehetségkibontó, játékos elfoglaltságot, ahol még ismerkedni is lehet a szomszédos és a térségben távolabbi településen élő hasonló korú gyermekekkel, fiatalokkal. Nincs más megoldás. Nem elég, ha azt mondjuk a gyermekünknek, hogy fiam/lányom, hagyd abba a kockulást és csinálj valami értelmeset! Jó, de mit is csináljon? Mit csináljon az a fiatal? Hol van olyan lehetőség, ami érdekes, ami felkelti a kíváncsiságát, ami felébreszti benne az igényt a társas kapcsolatokra? És ezen a ponton a legtöbb szülő tanácstalan. Mert kis településen élünk, vagy messze a nagyvárostól, mert nincs jó közlekedés, mert kevés a fiatal, mert messze van a sportolási lehetőség és a többi, és a többi. És jönnek a kifogások. Pedig a lehetőség itt van előttünk: a sok fiatal, a sok civil önkéntes segítő, a gyönyörű kirándulóhelyek, a sportpályák, tornacsarnokok, a közösségi terek, színháztermek, klubhelyiségek. Ehhez van jó néhány sikeresen működő egyesület, civil-szervezet, felelősségteljes önkormányzat, akik jó példával járnak elöl. Amint a fiataloknak felhívjuk a figyelmét arra, hogy mennyi-mennyi érték vesz bennünket körül, csak ki kell nyújtanunk érte a kezünket és máris megkaphatjuk, s közben még jó társaságban is vagyunk és felügyelet alatt, biztonságban, akkor már nyert ügyünk van. Hát ez maga a Lottó ötös! Főnyeremény. Csak élni kell a lehetőségekkel.

Egyesületünk szervezőerőként kívánja egymással megismertetni, összekötni a különböző egyesületeket, közösségeket, intézményeket, civil-szervezeteket, diák klubokat, akik valamilyen formában találkoznak, vagy foglalkoznak a fiatalokkal. Mi a Balatont és egy kevésbé ismert és elterjedt szabadidős formát választottunk: a kenuzást és kajakozást.

Összekötő Leader Civil-Kikötő névvel útjára indítunk egy egyedülálló és reményeink szerint nagysikerű programot idén tavasztól őszig, ami meghatározó lesz a Kelet-Balaton és a Bakony hozzánk közel eső részén élő családok számára. Első lépésben külön-külön meghívunk egy-egy térségünkben működő közösséget, szervezetet, csoportot egy fél napos kalandos vízitúrára, ahol alkalmunk lesz megismerkedni a csapat tagjaival evezés, játék és beszélgetések közben. Ezt hívjuk „Kikötő” programnak.

Miután 6-8 kedves társasággal megismerkedünk, az „Összekötő” programunkon Küngösön egy egész napos, jól felépített, játékos, szórakoztató nagyrendezvénnyel adunk teret az ismerkedésnek, barátkozásnak, kapcsolatépítésnek. Ebben segítségünkre van a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, a Kelet-Balatoni Térség Önkormányzati Társulása, partnereink a térség önkormányzatai, oktatási-nevelési intézményei, valamint számos civil-szervezet, egyházi közösség. Látható, hogy a paletta színes, az összetétel ígéretes, és hatalmas energiákat rejtő, a térség adottságai kiválóak, a fiatalok várják az élményeket és kalandokat, az idő pedig halad…

Keressenek, keressetek bennünket a www.talentumdiak.hu internetes oldalon a Civil-Kikötő menüpontnál! Nagyon várjuk már a találkozást!

 

Talentum Diákközpont Egyesület - Küngös

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!