Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Sóly Község Önkormányzat Képviselő Testületének 2014. 10. 13. óta végzett munkája

Közszolgálati hír

Lakossági tájékoztató Sóly Község Önkormányzat Képviselő Testületének

2014. 10. 13. óta végzett munkájáról

 

 

Településünk összes bankszámlapénze 2014. 10. 13-án 4.728.080 Ft volt. Mivel még nem volt látható, hogy milyen hátralévő kifizetetlen számlák lesznek az év végéig, ezért nagyon óvatosan kezeltük a fent említett költségvetési tartalékot. Szerencsére, a jó gazdálkodásnak köszönhetően ez az összeg minden évben gyarapodott.

  •   2015. 10. 14.            5.218.540 Ft  
  •   2016. 10. 14.          10.453.304 Ft   
  •   2017. 10. 13.            8.010.282 Ft
  •   2018. 10. 04.          38.217.823 Ft + 5.000.000 Ft

A 2015-ös év a tanulás, ismerkedés és a nagyrészt sikertelen pályázatok éve volt. Sok pályázatunkat elutasítottak, de az Európai Mobilitási Hétre nyertünk 267.500 Ft-ot, amiből többek között egy pingpongasztalt vettünk a helyi lakosok nagy örömére. Pozitívan bírálták el a kisbusz pályázatunkat is, így egy Ford Tranzit 9 személyes kisbusszal büszkélkedhetünk. A több mint 10 millió forintot érő kisbusznak csak az Áfa -ját kellett kifizetni, ami 2.1 millió forint volt.

A Vasút utcában építési telket vásároltunk, amin önkormányzati jelzálog lekötés volt és így 360.000 Ft-ért jutottunk hozzá. A helyi civil szervezeteknek pályázatot írtunk ki a működési költségeik fedezésére 100.000 Ft/pályázat összeggel.       Sajnos megszűnt a központi szociális támogatási rendszer és ez a feladat az önkormányzatra hárult. Lehetőségeink függvényében 2 fő temetési segélyben-, 6 fő kismama szülési segélyben-, 6 gyerek iskolakezdési támogatásban-, 3 fő pedig rendkívüli szociális támogatásban részesült. 65 gyerek mikuláscsomagot kapott, valamint 108 karácsonyi csomagot osztottunk ki a szociális rendeletünk alapján.

Kultúra tekintetében folytattuk és ápoltuk a hagyományokat: márc. 15-i szőlőhegyi túra, nőnap – férfinap, májusfa állítás és kitáncolás, sportnap, falunap, európai mobilitási hét – sólyi csillagtúra,szüreti felvonulás, karácsony, jelmezes szilveszteri futás, stb.

A következő évben már az előző évi tapasztalatokat felhasználva rutinosabban pályáztunk, illetve önerős beruházásokat hajtottunk végre. A távolsági buszmegállóhoz napelemes világítást helyeztünk el, aminek az oszlopát és a telepítését Göbölös Gyula képviselőtársunk végezte önerős kivitelezésben.

 

A szőlőhegyi Alsó út rendbetételére szükség volt. Ide 140 tonna murvát vásároltunk és társadalmi munkával történt az elrendezése ahol a koordinációs munkákat Mazák György képviselőtársunk vállalta magára. Új közlekedési tükröt telepítettünk a szőlőhegy elejére, ezzel is megkönnyítve az ottani közlekedést.

A katolikus iskolakápolna 1.100.000. Ft-os pályázatát az önkormányzat 300.000 Ft-tal támogatta. 6.5 millió Ft-ot nyertünk pályázaton, amiből végrehajtottuk a ravatalozó külső, belső felújítását 1.198.067 Ft értékben.

A református templom melletti betonos árok további kiépítését folytattuk, ezzel megakadályoztuk, hogy esős időszakban a lezúduló víz a templom oldalát áztassa. Ezután már zavartalanul folyik tovább a Séd patakba.

A sportpálya alatt dréncső került elhelyezésre, ami bevezeti a vizet az önkormányzat által ásatott új árokba, ezzel megakadályoztuk a belvíz befolyását a Vasút utcai pincékbe. Ezek a beruházások 3.911.973 Ft értékben kerültek kivitelezésre.  Módosítottuk a rendezési tervet, erre 1.389.000 Ft-ot költöttünk.

A szociális tűzifapályázaton 36 erdei köbméter keménylombos fát nyertünk a rászorulók legnagyobb örömére.

Sajnos 2016-ban egy villámárvíz elmosta a fél falut. A Vis Major pályázatunk pozitív elbírálást kapott és így 1647 méter árok profilozására és helyrehozatalára lett lehetőség. Ezen kívül a református templomhoz lezúduló csapadékvizet föld alatt vezettük el az új profilt kapott árokhoz és tovább a Séd patakhoz.

A település több részén mindösszesen 50 darab facsemetét ültettünk, de nagy részüket felügyelet nélkül hagyott állatok megették.

Sikerült a szüreti felvonulás előtt teljesen feltölteni és lehengerelni a malom melletti földutat, ami a Zrínyi Miklós utcához csatlakozik. A szüreti felvonuláson a főpróba jól sikerült.

250.000 Ft-ot fizettünk ki a szőlőhegyi út kátyúzására.

Év végén majdnem hogy darabszámra megegyezően az előző évhez hasonlóan különböző szociális támogatásban részesültek a rászorulók.

Sajnos a következő évben újra elutasításra került több pályázatunk forráshiány miatt, de kaptunk 1.000.000 Ft-ot a Település Arculati Kézikönyv (TAK) kidolgozására és a rendelet megalkotására. Saját forrásból felújítottuk a kultúrházunk nagytermét.    Új színpad burkolat, új bútorok és a teljes világítás korszerűsítése került kivitelezésre 1.000.000 Ft értékben.

Szociális tűzifa pályázaton újra nyertünk és 568.960 Ft értékben vásároltunk keménylombos tűzifát a rászorulók részére.

A Sólyi Dalkör tagjainak a ruházata nem volt egységes, ezért 314.000 Ft értékben egységes kosztümöt varrattunk, ezt a későbbiekben 6.500 Ft/fő értékben fellépő cipőkkel egészítettük ki.

A szociális rendeletünket tovább bővítettük, így további támogatásokra nyílt lehetőség 3.040.000 Ft értékben, melyből támogattuk a településen élő szociálisan rászorultakat a rendeletünknek megfelelően.

65 zsák burgonyát, további 20 erdei köbméter tűzifát, mikuláscsomagokat, karácsonyi csomagokat, mindenki karácsonya csomagokat osztottunk ki, valamint anyagilag támogattuk a súlyosan beteg lakosainkat is.

A következő évben a pályázataink is jól sikerültek, hiszen mindösszesen 46.365.388 Ft értékben nyertünk el különböző pályázatokat. Ebben nagy szerepe volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő úrnak, aki önzetlenül felvállalta településünk támogatását. Az elnyert pénzösszegek részletezése a következő terv alapján valósult meg és van folyamatban:

Sikeresen pályáztunk a Testvértelepülés pályázatra és 850.000 Ft -ot nyertünk.

17.6 milliós összegben pályázatunk a főtér újraaszfaltozására, a Vasút utcai és Petőfi utcai megsüllyedt átereszek kijavítására, az Erdőalja utca mart aszfalttal történő burkolatjavítására, valamint 600 m2 térköves járda lerakására. Ehhez önkormányzati költségvetési tartalékból további 100 m2-t tervezünk lerakásra. A téli időszak befejeztével elkezdődnek a munkálatok.

Az Orvosi rendelő külső, belső felújítására 15.76 millió Ft-ot nyertünk, így mindenhol új nyílászárók, akadálymentes bejárat és WC, a modern kor elvárásainak megfelelő kondenzációs gázkazán és központi fűtés, külön védőnői és orvosi rendelés, elkülönített fertőző váró, kicserélt tetőszerkezet és cseréptető, valamint napelemes tetőburkolat várja a megújuló egészségházba látogatókat. A kivitelezés folyamatban van.

Szőlőhegyi pályázaton 9.999.998 Ft-ot nyertünk és 400 méter hosszan vadháló kerítés került kiépítésre, valamint a teljes Csillagkapu utca leaszfaltozásra került. Saját erőből 1.000.000 Ft-ot költöttünk a Szőlőhegyi Derék út kátyúzására.

Szintén önerőből került kiépítésre a kamerarendszer 850.000 Ft értékben, ami figyeli a falu frekventált helyeit, valamint a szőlőhegyi Cifra Teret egyaránt.

Újra pályáztunk és nyertünk az Európai Mobilitási Hét rendezvényeire és 305.388 Ft-ot költhettünk el különböző sportrendezvények lebonyolítására.

Újra támogattuk a szociális rendeletünkben megfogalmazott célok szerinti lakosokat természetben és anyagilag egyaránt;2. 970.000 Ft összegben.

A pályázatok benyújtásában és a sikeres elbírálásában nagy segítségünkre volt Pacher László alpolgármester úr.

A társadalmi munkák terén is jól teljesítettünk, mert 15 tűzrakó hely került kialakításra és megépítettük egy kispályás (megnövelt) focipálya betonszegélyét. A társadalmi munkák megszervezésében kiemelkedő szerepe volt Göbölös Balázs képviselő társunknak.

Minden évben támogattuk a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázatra pályázó sólyi hallgatókat.

További középtávú terveink (6-8 év) között szerepel a 8-as főút és Királyszentistván közötti út meleg aszfaltozása, az Erdőalja utca aszfaltozása és csapadékvíz elvezetése, közösségi parkok kiépítése, játszótereink korszerűsítése a modern kor követelményeinek megfelelően, új kellékek vásárlása és pihenőpadok kiépítése a kismamák részére.

Településünkön a közvilágítást szolgáló lámpatestek bővítése és a teljes világítás LED-es korszerűsítése.

A temető teljes körbekerítése, parkosítása. A ravatalozó mellett akadálymentes vizesblokkok kialakítása.

Multifunkcionális sportpálya kivitelezése és a szükséges infrastruktúra kiépítése.

Ligetesítés 1 gyermek – 1 fa mozgalom megvalósítása és a kulturális és szabadidő park megvalósítása. További parkosítás.

A testvér-települési kapcsolat ápolása, közös rendezvények szervezése és a pályázati lehetőségeket kihasználva kölcsönös csoportos látogatások megszervezése, egymás kultúráinak megismerése.

 

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!