Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Templom áldás

Program

Kezdés: 2017. 01. 08.

Helyszín: Sólyi Római Katolikus Iskolakápolna

Amikor egy megújult templomba lépünk, derű tölt el bennünket. Bizakodást, erőt ad arra, hogy mi is megtudunk újulni, és a mi életünk is megtud szépülni.

Nagy várakozás előzte meg a meghirdetett Sólyi Római Katolikus Iskolakápolna felújítását követő ünnepi szentmisét és a kápolna áldását, amelyet Halmágyi Zoltán Plébános úr felkérésére Dékány Árpád Sixtus O. Cist. Zirci Apát celebrált.
Az esemény szervezői nem gondolták, hogy a rossz időjárás ellenére ennyien  fognak eljönni. A kicsiny – 12×6 méteres alapterületű templom, melyet a Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária tiszteletére építettek fel, még soha nem látott ennyi embert egy időben a falain belül, mint 2017. 01. 08-án 14.00-kor. Sokaknak már csak állóhely jutott, az 1910. október 06-án felszentelt, a Zirci Ciszterci Apátság által épült iskolakápolna falai között.
Az Apát Úr kiemelte, hogy a templomot úgy építették, hogy az iskolaként is szolgáljon és szolgált 1974 szeptemberéig, 64 éven keresztül. Állapota sajnos az elmúlt több mint száz év folytán megromlott, a kis huszártorony faszerkezetét sikerült felújítani, de az állaga tovább romlott, ezért kerestek támogatókat a kis kápolna felújításához. Sóly Község Önkormányzata, az Érseki Hivatal és a hívők közös összefogásával összegyűlt összeg elegendőnek bizonyult az iskolakápolna felújításához.A munkálatok befejezését követően, már méltó módon tarthatták meg az ünnepi szentmisét és az iskolakápolna áldását a közel 110 megjelent hívő részvételével.
Az istentiszteletet követően Halmágyi Plébános Úr minden jelenlévőt meghívott az Önkormányzat kultúrházába, egy szeretetvendégségre. Itt kötetlen beszélgetés kezdődött,visszaemlékezve a múltra és többen voltak az idősebbek közül akik büszkén meséltek arról az időszakról, amikor még a katolikus iskolakápolna padjai között tanultak.
Egy tartalmas, megújulást ünneplő és emlékező délután jellemezte ezt a napot.

Fotó: Beke László és Orbán Anikó

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!