Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Magyar Kultúra napja

Program

Kezdés: 2017. 01. 20.

Időpontok

Kezdés: 2017. 01. 20. 17:45

Cím

"A kultúra tudás, melyet az emberek tapasztalataik értelmezésére, viselkedésük megszervezésére használnak" hangzott el Kaptur József Sóly polgármestere beszédében.

A progam utáni beszámoló:


Az idén a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett műsorunk színvonalát az Ősi Kovács Alkotókör festőművészei, írói biztosították. Mint tudjuk a Magyar Kultúra Napja alkalmából, arra emlékezünk, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát így természetes volt, hogy az üdvözlést követően Kaptur József polgármester, felkérte a jelenlévőket, hogy közösen énekeljék el a himnuszt. Az ünnepi beszédében kiemelte, hogy „A kultúra egy  komplex egész- tudomány, hit, művészet, erkölcs, szokásjog, jog.  Azért hozzák létre a társadalom tagjai, hogy megbirkózzanak saját világukkal. Generációról generációra átöröklődik tanulás útján. A kultúra tudás, melyet az emberek tapasztalataik értelmezésére, viselkedésük megszervezésére használnak, térkép, melyhez a mindennapi tevékenységekben igazodhatunk. A kultúra egyetemes, az egész emberiségre jellemző, ugyanakkor meg is különböztet.” hangzott el a beszédjében. Ezt követően a sólyi gyerekek rövid műsora következett. Pontban este 6 órakor Erdődi Maya aranytoll díjas költő, saját, vidám hangulatú verseivel nyitotta meg Brilló Erzsébet aranyecsetdíjas festőművész festménykiállítását. Az est hátralévő részében bemutatták Ladányi Maya aranytoll díjas író „Mindig csak várni” című novellakötetét. A két művésznő felváltva olvasott fel novellákat, szösszeneteket a bemutatott könyvből és olyan átéléssel, hogy a csend vágható volt a helyiségben. A jelenlévők arcán visszatükröződött a megjelenített cselekmény hatása és áhítattal hallgatták az előadást még a gyermekek is. Végül kötetlen beszélgetésre, dedikálásra került sor a művésznők és az Őket elkísérő mentoruk, Kovács Imre festő és író, a Magyar Kultúra Lovagja között egy süteményes teaest keretében. Ebben a rohanó világban mindig szükség van arra, hogy leüljünk egy órácskára a barátainkkal, ismerőseinkkel az ünnep alkalmából vagy csak úgy meghallgatni egy vidám vagy elgondolkodtató verset, novellát gyönyörködni mások munkáiban, megismerni az alkotókat magukat.



 

Mindenkit szeretettel meghívunk a Kultúrházba 2017.01.20-án (péntek) 17:45-re a
Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezendő műsorra és kiállításra.

A program első felében 17:45-től a Sólyi Gyerekek műsorát, majd ezt követően Brilló Erzsébet aranyecset díjas festőművész gyönyörű munkáit tekinthetik meg. A kiállítást megnyitja Erdődi Maya aranytoll díjas költő, továbbá Ladányi Maya aranytoll díjas író novelláskötetének bemutatóját láthatják. A művészek mentora Kovács Imre festő, és író, a Magyar Kultúra Lovagja.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!