Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Gazda percek - Gyümölcsfák téli védelme

Populáris hír

Ne kötözze be a törzset műanyag fóliával, mert ezt a vadállatok (őz,vaddisznó) leszaggatja, az újságpapír pedig gyorsan leázik.

Az ősszel ültetett és a fiatal facsemeték érzékenyek a hőmérsékleti változásokra, az ónos esőre, a rágcsálókra és a vadállatokra, ezért védeni kell őket. Alapvető védelem a kerítés, amely egyszerű, de biztonságos legyen. Ahol a mezei nyulak, az őzek, a szarvasok vagy a vaddisznók látogatásától is tartani kell, ott a fák törzsét dróthálóval vagy műanyag törzsvédővel, illetve náddal, napraforgó-szárral, esetleg tüskés ágakkal kell körülkötni. Egyes ültetvényeknél jó hatásúak a vadriasztó szerek is.

Ne kötözze be a törzset műanyag fóliával, mert ezt a vadállatok (őz,vaddisznó) leszaggatja, az újságpapír pedig gyorsan leázik. A kukoricaszár azért nem alkalmas, mert alatta megtelepednek a mezei egerek és a pockok is.

A nálunk honos gyümölcsfák lombhullástól rügyfakadásig nyugalmi állapotban vannak. Ebben az időszakban szünetel a tápanyagfelvétel és nagyon lecsökken a fák légzése is.
Ilyen állapotban a fák a nálunk szokásos legalacsonyabb hőmérsékletet is károsodás nélkül viselik el. Téli fagykárt csupán azok szenvednek, amelyeknek vesszői valamilyen ok (túlzott nitrogéntrágyázás, erős őszi öntözés, gombás betegségek okozta korai lombhullás) következtében nem érnek be. Lássuk mi a teendőnk!

Hogyan előzzük meg a fagykárt?

Ez a módszer nem rossz, mert a fehér bevonat, megakadályozza, azt, hogy téli verőfényes nappalokon a törzs szövetei felmelegedjenek. A felmelegedést követő lehűlés és az összehúzódás - kitágulás hatására ugyanis a sejtfalak elroncsolódnak és fagykár keletkezik. Ennél a mószerenél azonban feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a meszelés vékony legyen, mert a vastag, cserepes mészréteg alatt a kártevők kitűnő búvóhelyet találnak. Ezért jobb, ha a törzs meszelését permetezőgéppel végezzük.

 A cikk folytatódik Bálint gazda honlapján >>

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!