Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Rendőrségi Hírlevél

Közszolgálati hír

Februárban két jeles világnap is ráirányítja a figyelmet a bűncselekményekre, illetőleg azok megelőzésére...

 A biztonságos internet napja a modern világgal függ össze, amely az informatika szédítő iramú fejlődésének eredménye. Ezzel szemben a második egy történelmi kortól független, örök problémát vet fel, nevezetesen azt, hogy hiába van egy társadalmi megegyezésen alapuló törvényes rend, annak mindig is voltak megszegői és a normasértéseknek kárvallottjai.

1) 2017. február 7. a biztonságos internet napja

A biztonságos internet napja minden év második hónapja második hetének második napjára esik, azaz ugyanolyan változó nap a naptárban, mint a húsvét. Ez akár szimbólumként is értelmezhető, mivel a világhálón létező dolgok virtuálisak, esetenként „illékonyak”, ami számos lehetőséget teremt a bűnözők számára. Hírlevelünk első részében ennek az összetett problémát a vagyonbiztonság területén vizsgáljuk. A bűncselekmény elkövetőjét leggyakrabban az anyagi gyarapodás vágya vezérli, ezért szinte törvényszerű, hogy a vagyon elleni bűncselekmények az online térben is megjelennek. Az átlagember, ha nem elég felkészült elsősorban csalások áldozatává válhat. Ennek fő oka az, hogy a korszerű technikát sokszor előbb vesszük használatba, mint hogy annak működését, az abból fakadó veszélyeket megismernénk.

Néhány biztonsági szabály követésével azonban az áldozattá válás megelőzhető. Ma már egyre több adás-vétel bonyolódik az interneten. Ez olyan világjelenség, amit visszafordítani nem lehet, sőt lehet, eljön majd az az idő is, amikor ennek nem is lesz alternatívája. Hosszú távon mindenképpen fel kell nőnünk a feladathoz, hogy megtanuljuk a biztonságos vásárlást. Webáruházak, webshopok esetén célszerű a már kipróbáltakat, referenciákkal rendelkezőket választani. Tovább erősítheti a bizalmat, ha az üzemeltető cég rendelkezik magyarországi bankszámla számmal. A honlap már önmagában is beszédes lehet. Amennyiben annak címe a https:// karakterkombinációval kezdődik, az azt jelenti, hogy tanúsítvánnyal rendelkezik. Amennyiben ez a karakterkombináció egy piros ferde vonallal áthúzva jelenik meg, akkor az üzemeltető megbízhatósága kétséges. A webhely digitális tanúsítványa ellenőrzéséhez a böngésző állapotsorában lévő lakat ikont kell megnyitni. A tulajdonos mezőben szereplő névnek meg kell egyeznie az elvárásaink szerinti cég nevével. Ellenkező esetben el kell hagyni a honlapot és fel kell függeszteni a tranzakciót. A bankok általában rendelkeznek olyan szolgáltatással is, melynek keretében úgynevezett virtuális hitelkártyával látják el ügyfeleiket. Ennek alaphelyzetben az egyenlege nulla és annak tulajdonosa csak a vásárláskor tölt fel rá pénzt, éppen annyit, amennyi a fizetéshez szükséges.

Bankkártyás vásárlás esetén a tranzakcióhoz szükséges minden adat (név, kártyaszám, érvényességi idő) fel van tüntetve a bankkártyán, ezért veszélyt jelző körülmény, ha azon kívül más, személyes adatokat, esetleg PIN-kódot is kérnek az ügyféltől. Pénzt előre utalni, illetőleg bankkártya számot megadni kellőképpen le nem ellenőrzött kereskedőnek kockázatos lehet. Ezzel szemben az utánvétes vásárlás megnyugtatóan biztonságos, amennyiben a csomag átvételénél kellő körültekintéssel járunk el. Ugyanezt mondhatjuk el szabályként használt cikkek aukciós oldalakon keresztül történő megvásárlásával kapcsolatban is. Jellemzőek ugyanis azok az átverések, melyek során ugyan megérkezik a csomag, de korántsem az van benne, amit a vásárló megrendelt. Az idősebb korosztály tagjai, akik még hagyományos üzletekben vásárolnak, gondolhatják, hogy ez nem az ő problémájuk. A bűnözők azonban őket is utolérhetik. Az emberek többsége egyidejűleg több szolgáltató cégnek is ügyfele, bankszámlával is rendelkezik. Visszatérően fordulnak elő olyan esetek, melyek keretében csalók ezen szolgáltatók vagy a számlavezető bank munkatársának kiadva magukat, számlainformációkat, jelszót kérnek az ügyféltől. Az adatok megadását meg kell tagadni, szükség esetén értesíteni kell a bankot az adathalász kísérletről. Esetenként az adathalászok mellékletek megnyitását kérhetik, amelyek ezek után kémprogramot telepíthetnek a számítógépre, ez pedig később rögzítheti a bejelentkezések során leütött billentyűket. Az interneten keresztül végrehajtott tranzakciókra vonatkozó tanácsokból csak a legfontosabbakat emeltük ki, azonban számos, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó honlapon találhatók részletes elemzések erről az érdekes témáról.

2) 2017. február 22. a bűncselekmények áldozatainak napja

Bár a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területének bűnügyi statisztikai adatai immár évek óta folyamatosan javulnak, a bűncselekmények számának nyilván van egy gyakorlati minimuma, ami alá már aligha csökkenhet. Ez pedig azt jelenti, hogy áldozatok sajnos a jövőben is lesznek. Az elsődleges cél magától értetődően a megelőzés, azonban amennyiben mégis bekövetkezik a sérelem, fontos, hogy az áldozat megkapjon minden a jogszabályok által biztosított segítséget, továbbá erkölcsi támogatást, együttérzést a környezetétől.

Az állami segítség közelebb került az áldozatokhoz, azáltal, hogy már nem csak a megyeszékhelyen, hanem valamennyi járási hivatalban elérhetik a szolgáltatásokat. Az igazságügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyes feladat- és hatáskörökről szóló 362/2016. (XI. 29.) kormányrendelet 10. § értelmében az áldozatsegítéssel kapcsolatos igazságügyi igazgatási, illetve közigazgatási hatósági ügyekben 2017. január 1. napjától első fokon áldozatsegítő szolgálatként a járási hivatal jár el. A fővárosi és megyei kormányhivatal másodfokon jár el, továbbá gyakorolja az áldozatsegítési eljárásban a visszatérítendő tartozás elengedésével vagy mérséklésével összefüggő méltányossági jogkört, valamint az állami kárenyhítéssel kapcsolatban döntő hatóságként jár el első fokon.

A Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén, így az alábbi két hivatalban fogadják az áldozatokat:

Veszprémi Járási Hivatal
8200 Veszprém, Mindszenty József utca 3-5.
Telefon: (88) 550-507, (88) 550-508

Zirci Járási Hivatal
8420 Zirc, Március 15. tér 1.
Telefon: (88) 550-699

A rendőrség áldozatvédelmi tevékenysége során elsősorban a társadalom azon csoportjaira fókuszál, akik valamilyen szempontból védtelenebbek, kiszolgáltatottabbak az átlagosnál, ilyenek a gyermekek, az idősek, a nők, a fogyatékkal élők, a hajléktalanok, a külföldi állampolgárok stb. Ugyan ezt a munkát az év 365 napjában kiegyensúlyozottan kell folytatni, azonban február 22. a bűncselekmények áldozatainak napja jó apropója annak, hogy erre külön is felhívjuk a figyelmet.

Információkéréssel forduljon hozzánk bizalommal:

Veszprémi Rendőrkapitányság
8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky utca 2.
Tel:06-88/428-022
e-mail: [email protected]

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!