Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Gyalogosgázolások a zebrán

Hatósági hír

2017. 46. hetében két gyalogoselütés is történt a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén.

2017. 46. hetében két gyalogoselütés is történt a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén:

2017. november 13-án 5 óra 50 perckor Zirc, Széchenyi utcán a Rákóczi tér 1. szám előtti szakaszán lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ütött el egy személygépkocsi vezető egy 53 éves nőt, aki ennek eredményeként megsérült. A gyalogos sérülése 8 napon belül gyógyuló.

Két nappal később, november 15-én 20 óra 10 perckor Veszprém Haszkovó utcán a 14. szám előtt felfestett zebrán egy 74 éves helyi lakost ütött el egy autós. Az idős férfi súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A felelősség kérdését a Veszprémi Rendőrkapitányság az első baleset ügyében szabálysértési-, míg a második ügyében büntetőeljárás keretében vizsgálja.

A KRESZ egyértelműen fogalmaz az elsőbbség kérdésében, illetőleg abban is, hogy ezt hogyan kell biztosítani a gyalogosok részére:

Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni.”

Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.”

Az első baleset még az éjszakai sötétség megszűnte előtt, míg a második annak beállta után történt. A láthatóság, észlelhetőség nyilván korlátozottabb volt, mint lett volna nappali világosság mellett. A gyalogos-átkelőhely fokozott óvatossággal történő megközelítése követelményének akkor tud a járművezető megfelelni, ha adott esetben a látási viszonyok korlátozottságát is figyelembe veszi, ez pedig indokolttá teheti a még nagyobb körültekintést és a mérsékeltebb sebességgel történő közlekedést.

Figyeljünk a gyalogosokra, óvjuk egymás testi épségét!

A kép illusztráció!

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!