Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Ha nem óvod, akkor segítesz másnak az életed forrását kioltani!

Hatósági hír

A természet az ember hasznát és örömét egyaránt szolgálja.Tekintsünk körbe közvetlen környezetünkön, és ismerjük fel végre: páratlan, de törékeny természeti kincsek között élünk, melyek védelme közös felelősségünk.

Veszprém megye jelentős idegenforgalmi vonzerővel rendelkezik, melyben meghatározóak a természeti értékek. Fontos, hogy ezeket megőrizzük, az erdőt járva messzemenően betartsuk a vonatkozó jogszabályokat. Bár a turistautak mentén felhalmozódó szemét egy része a kirándulóktól származik, azért a helyben lakóknak is van szerepük a hulladék lerakásában. A leöntött sitt, a fák közé bevonszolt öreg bútorok, WC csészék aligha írhatók az idegenforgalom számlájára. Tapasztalataink szerint az Országos Kéktúra útvonala sem mentes az ilyen visszataszító jelenségektől, jelöletlen ösvényeken, földutakon, pedig még rosszabb lehet a helyzet.

Közel tíz éve a „nápolyi szemétválság” esete kapcsán szembesülhetett a világ azzal a meghökkentő ténnyel, hogy egy legendás európai város lakói is kerülhetnek harmadik világbeli körülmények közé hulladékgazdálkodási anomáliák miatt. A szemét sajnos ma már nem szinonimája az értéktelenségnek. Ezzel pedig nem csak az újrahasznosítás már-már közhelyszerű fontosságára utalunk, hanem arra is, hogy a szemét értéke akár kevesebb is lehet, mint zérus, hiszen termelődése az átlagember szintjén tulajdonképpen csak kiadást jelent. Sőt, egyre több pénzbe kerül megszabadulni tőle. A kistérségi lerakók jó részét bezárták, így a szemét hosszabb úton és drágábban jut el a biztonságosként elfogadott gyűjtőhelyekre.

Költségvetésünk tervezésénél tehát nemcsak az input javak fogyasztói árával kell számolnunk, hanem a háztartásunk outputja által támasztott anyagi terhekkel is, melyek leggyakrabban szemétszállítási és csatornahasználati díjként merülnek fel. Esetenként ez utóbbi költségek még további elemekkel bővülhetnek, amikor például egy fürdőszoba felújítás „romjainak” elszállításához kell konténert rendelnünk.

Magától értetődően óriási a kísértés e költségek megtakarítására. Az illegális hulladéklerakással azonban annak elkövetője szabálysértést, sőt esetenként bűncselekményt valósít meg.

Kérjük, hogy a feleslegessé vált hulladékoktól a települési önkormányzat által felkínált szolgáltatásokat (pl. lomtalanítás, elektromos eszközök begyűjtése stb.) igénybe véve szabaduljon meg!

VÉDJE, ÓVJA A TERMÉSZETET!

 

Információkéréssel forduljon hozzánk bizalommal:

Veszprémi Rendőrkapitányság

8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky utca 2.

Tel: 06-88/428-022

e-mail: [email protected]

A kiadásért felel: dr. Ipsits Csaba r. ezredes rendőrkapitány

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!