Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Már a tűzifás átverés is megjelent az interneten

Hatósági hír

E-mail

Telefon

A napokban egy Veszprém közeli településen élő nyugdíjas tett feljelentést a Veszprémi Rendőrkapitányságon...

Tűzifa eladással összefüggő csalásokat egy évtizeddel ezelőtt még úgy követték el az erre szakosodott bűnözők, hogy megrakodott teherautóval járták a településeket és gyakran csak találomra választották ki a sértetteket, akiket többnyire a leszállított fa mennyiségével – esetenként annak minőségével kapcsolatban is – megtévesztettek és okoztak tízezer forintos nagyságrendű károkat.

 

Később az elkövetők célirányosabbá váltak és nem töltötték felesleges utazgatással az időt, hanem tűzifa értékesítésről szóló újsághirdetéseket tettek közzé. Ebben a kedvezőnek tűnő vételárakon kívül mindössze csak egy mobiltelefonszámot tüntettek fel. Ezáltal elérték, hogy nem ők kutatták fel az áldozatokat, hanem azok maguk jelentkeztek a megadott számon, majd rendeltek a fából és ezt követően csapták be őket. A Veszprém megyei rendőrök az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek arra, hogy a más megyékből érkező szállítmányokat a közúti ellenőrzések során kiszűrjék és megakadályozzák azok célba érkezését, ezáltal megóvják a hirdetésre jelentkező személyeket az áldozattá válástól. Az eredményes rendőri intézkedések következtében ezek a bűncselekmények az utóbbi időben szórványossá váltak, esetenként hónapok is elteltek két ilyen tárgyú feljelentés között.

 

A bűnügyi helyzet azonban ritkán statikus, folyamatosan változik, ennek eredményeként a tűzifaeladással kapcsolatos csalásoknak megjelent egy egészen egyszerű és logikus változata, amely az elkövetők részéről már nem igényel semmilyen befektetést, nincs szükség teherautóra, fára, de még újsághirdetés feladására sem, elegendő hozzá egy internetkapcsolat is.

 

A napokban egy Veszprém közeli településen élő nyugdíjas tett feljelentést a Veszprémi Rendőrkapitányságon, melynek lényege szerint egy népszerű aukciós oldalon figyelt fel egy hirdetésre, melyben tűzifát kínáltak eladásra.

A megadott számot felhívta, megrendelte a szükséges mennyiséget és teljesítette az eladó kérését, hogy a vételárat már előzetesen utalja át, mert a gépkocsivezető a helyszínen készpénzt nem vehet át. A sértett ennek eleget tett, a közel 80.000,- forintos vételárat a megadott számlaszámra átutalta, azonban az „eladó” nem teljesítette a szállítást. Az ügyben csalás vétségének gyanúja miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen.

A Veszprémi Rendőrkapitányság kéri a szilárd tüzelőanyagot felhasználókat, hogy a beszerzéseik során legyenek körültekintőek!

A megelőzés lehetőségei:

  • állandó helyről történő vásárlás
  • hivatalos telephellyel, stabil elérhetőséggel rendelkező vállalkozások előnyben részesítése
  • a leszállított áru szigorú vizsgálata, az ehhez szakértelemmel bíró személy helyszínre hívása
  • szabályszerű számla kiállításának megkövetelése, az azon szereplő adatok ellenőrzése
  • fizetésre csak a fa lerakása után kerüljön sor akkor, amikor az elvárásoknak megfelelő teljesítés már nem hagy kétséget maga után

Ezeket a szabályokat célszerű szem előtt tartani interneten közzétett hirdetés esetén is!

Információkéréssel forduljon hozzánk bizalommal:

 

Veszprémi Rendőrkapitányság
8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky utca 2.

Tel:06-88/428-022

e-mail: [email protected]

Készült a rendőrségi hírlevél kiadványából.

 dr. Ipsits Csaba r. ezredes rendőrkapitány felelős kiadó jóvoltából.

Bélyegképünk illusztráció!

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!