Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Adventi megelőzési tanácsok

Hatósági hír

Aki nem önállóan megy bevásárolni, az megkérheti utasát, hogy a tolatást az autóból kiszállva segítse elő....

A belvárosok, üzletsorok, forgalmas bevásárlóközpontok és azok parkolói visszatérő helyszínei a különféle adománygyűjtő akcióknak. Az adventi időszakban felfokozódik ez a tevékenység, mivel ilyenkor a legnagyobb a forgalom, és a szeretet ünnepének közeledte jó alkalom arra, hogy a tehetősebbek kisebb nagyobb összegekkel támogassák elesettebb honfitársaikat.

A növekvő adakozókedvre azok a bűnelkövetők is építenek, akik megtévesztéssel saját maguk részére szereznek ilyen módon pénzt. A közterületen ellenőrizhetetlen módon adományt gyűjtők kérését célszerű elutasítani, mivel nem tudunk arról meggyőződni, hogy az átadott készpénz tényleg azokat segíti majd, akikre hivatkoznak. Az érzelmi manipulációban is eredményes személyeknek meg kell tanulni nemet mondani, ami sokszor is olyan könnyű. Adományokat a már jól ismert, országos, karitatív szervezetek képviselőinek adjunk, akik standokkal jelennek meg a közterületen, gyakran formaruhával is rendelkeznek, és a bűnözőkkel ellentétben nem csak pénzbeli felajánlásokat fogadnak el. Minden más esetben célszerű az adománygyűjtőtől csekket kérni, ami időt ad döntésünk végső megfontolására, továbbá az azon feltüntetett adatok ellenőrizhetővé teszik a gyűjtés hátterében álló szervezetet.


Adventi megelőzési tanácsok II.

Bevásárlóközpontok parkolóhelyéről történő kitolatás frekventált időszakban – amikor folyamatosan érkeznek és távoznak az autós bevásárlók – nem könnyű manőver, sok mindenre kell egyszerre figyelni, miközben a vezető látótere a mellette parkoló járművek takarása miatt erősen behatárolt. Emellett még bevásárló kocsikat toló gyalogosokkal is számolni kell, akiknek észlelhetősége a sötétség délutáni beállta után és az évszakra jellemző ködben, esőben jelentősen romlik.

A KRESZ szabályok körültekintő betartásán túl a parkolói koccanásos balesetek és gyalogos elütések megelőzésében az előrelátásnak is szerepe lehet.

 • Aki nem önállóan megy bevásárolni, az megkérheti utasát, hogy a tolatást az autóból kiszállva segítse elő.
 • Ott ahol ez lehetséges célszerű farral beállni, hogy a kihajtás egyszerűbb legyen.
 • Ha a parkoló nem teljesen telített, akkor az áruház vagy az üzletek bejáratától távolabb eső, gyérebb foglaltságú parkolórészben célszerű megállni, mert az könnyebben áttekinthető, így kisebb a kockázata a balesetek bekövetkezésének.

Adventi megelőzési tanácsok III.

A karácsonyi ajándékok, az ünnepi menü alapanyagai beszerzésének kritikus pillanata lehet, amikor a vásárlók az áruházban megtöltött bevásárlókocsit kitolják a parkolóban álló autójukhoz, majd megkezdik a csomagtartóba a berakodást. A női retikülök, férfi autóstáskák ilyenkor „útban vannak”, hiszen mindkét kézre szükség van a pakoláshoz. Ezt a többség úgy oldja meg, hogy értékeit valahova leteszi, ami leggyakrabban az autó utastere, annak valamelyik ülése. Mások a bevásárlókocsiba vagy annak a kihajtható gyermekülésére teszik táskájukat a rakodás idejére. Akármelyik megoldást is választják, értékeik folyamatos szemmel tartása ellehetetlenül. Ezt használhatja ki a tolvaj, amikor a járműhöz lopakodva, a záratlan ajtót kinyitva, megszerzi az őrizetlenül hagyott táskát. Gyakran akkor támad, amikor a sértett visszatolja helyére az üres bevásárlókocsit.

 • Táskáját ne tegye a bevásárlókocsiba, tartsa azt mindig testközelben!
 • A bepakolás ideje alatt se tévessze szem elől értékeit!
 • Még arra a rövid időre is zárja be autóját, amíg a bevásárló-kocsit visszatolja a helyére!

Adventi megelőzési tanácsok IV.

A szenteste napját megelőző héten tetőzik a forgalom a piacokon, bevásárló központokban és a karácsonyi vásárokban. Ennek eredményeként egyrészt kialakul az a „kritikus tömeg”, ami kedvező helyzetet teremt a zsebtolvajoknak, másrészt a vásárlók figyelme megosztottságának eredményeként egyesek alkalom szülte tolvajokká válhatnak, amennyiben kihasználják a kínálkozó lehetőségeket. A megszerezhető készpénz összege is nagyobb lehet, mint az év más időszakaiban, hiszen a lakosság ilyenkor költ a legtöbbet.

 • Minimalizálja a készpénz használatát, ne tartson magánál nagyobb összeget!

 • Ne közvetlenül vásárlás előtt vegyen fel pénzt a bankautomatából, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik!

 • Inkább az épületen belül kialakított ATM-eket részesítse előnyben, mint az utcán elhelyezetteket! Így „intimebb” lehet a művelet, jó esetben az avatatlan szemek elől is rejtve marad.

 • Ne jegyezze fel bankkártyájának PIN-kódját! Ha nem tudja megjegyezni, inkább változtassa meg!

 • Kísérje el idős szüleit a nagybevásárláskor, hogy véletlenül se kerüljenek olyan helyzetbe, amit fizikai állapotuk miatt már nem tudnak uralni!

Békés, biztonságos ünnepi készülődést kíván a Veszprémi Rendőrkapitányság!

Információkéréssel forduljon hozzánk bizalommal:

Veszprémi Rendőrkapitányság
8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky utca 2.
Tel:06-88/428-022
e-mail: ipsitsc@veszprem.police.hu
A kiadásért felel: dr. Ipsits Csaba r. ezredes rendőrkapitány

A bélyegkép illusztráció!

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!