Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Testvértelepülés

Benedek Elek faluja Kisbacon

Kisbacon (románul Băţanii Mici) egy kicsi falu, jelzi ezt beszédes neve is. Erdővidéknek a legkisebb faluja, amely a Dél-Hargita aljában, a Barót patak völgye két oldalában, Nagybacon, Magyarhermány, Bibarcfalva szomszédságában helyezkedik el. Régen Udvarhelyszék Bardoc fiúszékhez tartozott, ma viszont Kovászna megye része. Sepsiszentgyörgytől 45 km-re, Székelyudvarhelytől 53 km-re, Brassótól 70 km-re helyezkedik el. A falunak alig több mint 500 lakója van.
A XII. század egyetlen, Bacon néven ismert falut Szent István király unokájának, Saroltának a fiáról, Baczonról keresztelték el. Az évek során három település különült el, melyek nevükben egyaránt hordozták a Bacon nevet: Sepsibacon Telegdibacon és Kis Bacon. A falut kezdetben a szájhagyomány szerint négy nemzetség alapította. Az ősi családneveket viselő családok éltek a legtöbben: Benedekek, Vajnák, Bodák, rajtuk kívül vannak még: Lakatosok, Bakók, Veresek. A Benedek nevet viselő családok vannak a legtöbben, épp ezért megkülönböztető neveket is használtak, például: Huszár Bíró, Szabó, Tőke, Gé, Péter, Júda stb.
A falu nagy szülöttje Benedek Elek. Ő a Benedek és a Huszár családból származott. Szülőháza már nincs meg, de a ház amelyben élt és dolgozott, az meglátogatható. 
A ház késői klasszicista stílusban épült a századfordulón. Homlokzatán a MARI név olvasható, mellyel Benedek Elek feleségének - Fischer Máriának - állított emléket. Ezért gyakran Mari-laknak is emlegetik a kúriát, ami most a család leszármazottainak tulajdonában van. Itt írta műveinek jelentős részét, és itt szerkesztette a két világháború közötti Erdély egyetlen magyar nyelvű gyermeklapját, a Cimborát.

A Bodvaj Egyesület honlapja elérhető a következő linken:  kisbacon.mlap.hu

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!